Søndag 18. desember kl. 19: Händels Messias

Det er Messias-år i år! Helt siden Søren Gangfløt var domkantor i Fredrikstad domkirke (1958-1989), har Fredrikstad domkirke annethvert år rommet Bachs Juleoratoriet og Händels Messias. Borg domkor har brutt tradisjonen ved et par anledninger, blant annet i fjor, da vi framførte et spennende og nykomponert program med britiske komponister.


I år vender vi tilbake til tradisjonen og framfører Händels Messias for første gang på fire år. Med oss har vi som vanlig Barrokanerne, som alltid har et overskudd av dyktighet og varme og er en drøm å synge med. Årets solister er Siri Thornhill (sopran), Maija Skille (alt), Knut Kristian Mohn (tenor) og Aleksander Nohr (bass). Noen av dem har vi sunget med før, andre ikke, så vi er spente og forventningsfulle. Messias blir aldri det samme fra år til år, og solistene er det mest åpenbare bidraget til spenningen. Vår faste dirigent, domkantor Tore Erik Mohn, loser oss høystemt i havn. 


Georg Friedrich Händel (1685-1759) skrev Messias på 24 dager. Verket er omfangsrikt, og inneholder smellvakre arier og et imponerende flettverk av stemmer og orkesterpartier, som gjør de 24 dagene til en nesten ubegripelig prestasjon. Men Händel arbeidet ofte sånn, og kollapset etterpå, noe som har gitt næring til teorier om at han kan ha hatt en bipolar lidelse. Hvor grensen går mellom skippertakslegning og psykisk sykdom, har vi liten kunnskap om. Vi håper bare han ikke har lidd for mye for denne berørende musikken, som aldri er blitt tatt av programmene siden den ble komponert i 1741.


Hjertelig velkommen til 2016-utgaven av Händels Messias.